Overslaan en naar de inhoud gaan

Wandelwijzer Frisse blik op de Rijnstrangen

 

 

Algemeen
De Rijnstrangen liggen tussen Zevenaar, Pannerden en Lobith. Een agrarisch cultuurlandschap met hagen, bosjes, moerasjes, verlande rivierarmen en veel verschillende dijken. Bijzonder is het licht golfende reliëf: hogere stroomruggen liggen langs lagere dichtgeslibde oude geulen.

Wandelroute (te downloaden onder aan deze pagina)
Rondwandeling van 17 km vanaf station Zevenaar over onverharde paden en gras. In 2022 is de route enigszins aangepast en opgenomen als Klompenpad. Voor routekaart zie te volgen op de Klompenpad-app die gratis is te downloaden in de appstores. Ook is de routetrack te volgen op Wikiloc

De bewijzerde Klompenpadroute  kan ook worden opgepikt in Oud-Zevenaar, Aerdt en Pannerden. Route kan moeilijk begaanbaar zijn zonder laarzen of stevige wandelschoenen.
 

Honden zijn absoluut niet toegestaan (ook niet aangelijnd), omdat ze dieren en vee verstoren van landeigenaren die hun grond vrijwillig hebben opengesteld. Een boer heeft zijn land al gesloten vanwege herhaalde incidenten, zoals een doodgebeten reëenkalfje.

Bereikbaarheid
Met openbaar vervoer naar station Zevenaar (minimaal tweemaal per uur een trein vanuit Arnhem).

Horeca
In Oud-Zevenaar (in de Panoven en Cafe-Restaurant Thoen en Thans bij de kerk) en Het Oude Gemaal.

Bezienswaardigheden
Bezoekerscentra in Kasteel Herwen te Herwen
De Panoven te Oud-Zevenaar (tevens Museum voor Dakpan- en Baksteenindustrie en overnachten in tent, trekkershut of hotel).
Gemaal de Oude Rijn
Dijkmagazijn

Achtergrondinformatie
De Panoven in Oud-Zevenaar

Sint-Martinuskerk als bedevaartsoord

De Spijkse Overlaat

Overlaten en noodoverloopgebieden verleden en toekomst

Gelderse Waard en Stichting Twickel

Gelderse Poort

Historie Oude Rijn

Reliëfkaart van de Rijnstrangen

Hieronder een hoogtekaart die met behulp van radarbeelden is samengesteld. De strangen en waterpartijen  zijn diepblauw tot paarse langgerekte vormen. De terpen zijn het hoogst en met rood aangegeven, evenals de bandijken en de bebouwing. Groen en donkerbruin zijn de hoogste delen van de stroomruggen die tussen de strangen inliggen. Het Rijnstrangengebied, tussen de beide bandijken, is door opslibbing door de Rijn duidelijk hoger komen te liggen dan de met lichtblauw aangegeven binnendijkse gebieden (bij Zevenaar en tussen Pannerden en Aerdt). In het Rijnstrangengebied liggen enkele vierhoekige percelen met een blauwe kleur. Hier is twee tot drie meter klei afgegraven voor de baksteenfabricage. 

foto
Image
regio