Boemelen en wandelen door de hak van Italië

foto
Altaar Kathedraal Otranto

De hak van Italië hangt er een beetje verloren bij. Voordat je er bent, sla je af naar Griekenland of Sicilië. En dan mis je heel wat: prachtige steden, ruige kusten, uitgestrekte olijfgaarden en een bijzondere mix aan culturen. We maakten een rondje door de Salento, zoals de hak bij de Italianen heet. Dagwandelingen wisselden we af met dieseltreintjes.

Ons verhaal verschijnt maart 2021 in Wandelmagazine en drie maanden later op deze website.

Paragraaf

Wandelwijzer

De stadjes en steden van het droge kalklandschap van de Hak van Italië, de Salento, kennen altijd enkele fraaie pallazo's, soms een kasteel en meerdere fraaie kerken. Buiten de steden domineert de olijfboom het landschap. die boom is niet meer zo belangrijk voor de regionale economie is als in de 19de eeuw. Toen verlichtte de Salentijnse lampenolie  de Industriële Revolutie. De oostkust en een deel van van de westkust wordt gevormd door grillige kalkkliffen. Voor weidse zandstranden moet je aan het zuidelijk deel van de westkust zijn. Fraaie steden zijn Lecce, Otranto en Gallipoli.

Wij liepen op uitnodiging zeven dagen het programma Walk n'rail van Salento Bici Tours. De paden zijn slechts deels gemarkeerd. Wel zijn er gps tracks van de routes. 

foto
Image
Kaart Hak
regio