Hak, stap, trein door de Salento

foto
Altaar Kathedraal Otranto

De hak van Italië hangt er voor ons een beetje verloren bij. Voordat je er bent sla je af, richting de veerboot naar Griekenland of Sicilië. Dat is niet terecht. In het droge kalklandschap zonder rivieren was de landbouw een marginale zaak. Toch landden er heel wat volkeren aan, die er korter of langer bleven. De Turken maar een jaar, de Grieken gingen nooit echt weg. Al die culturen lieten een mix van erfgoed na. In een week maakten wij een rondje door de Salento, zoals de hak bij de Italianen heet.  Dagwandelingen wisselden we af met schattige boemeltjes.

Ons verhaal verschijnt juni 2021 in Wandelmagazine en op deze website

Paragraaf

Wandelwijzer

De stadjes en steden van het droge kalklandschap van de Hak van Italië, de Salento, kennen altijd enkele fraaie pallazo's, soms een kasteel en meerdere fraaie kerken. Buiten de steden domineert de olijfboom het landschap. die boom is niet meer zo belangrijk voor de regionale economie is als in de 19de eeuw. Toen verlichtte de Salentijnse lampenolie  de Industriële Revolutie. De oostkust en een deel van van de westkust wordt gevormd door grillige kalkkliffen. Voor weidse zandstranden moet je aan het zuidelijk deel van de westkust zijn. Fraaie steden zijn Lecce, Otranto en Gallipoli.

Wij liepen op uitnodiging zeven dagen het programma Walk n'rail van Salento Bici Tours. De paden zijn slechts deels gemarkeerd. Wel zijn er gps tracks van de routes. 

foto
Image
Kaart Hak
regio