Overslaan en naar de inhoud gaan

Wandelen in Extremadura

foto

Extremadura is een autonome regio in Spanje die globaal halverwege Lissabon en Madrid ligt. Het landschap bestaat uit een uitgestrekte hoogvlakte met enkele bergruggen die doorsneden worden door de geïrrigeerde riviervlakten van de Taag en de Guadiana. De regio is dunbevolkt en het land wordt extensief gebruikt als boomweiden met kurk- en steeneiken waar vee onder graast of graan wordt verbouwd. De fraaie steden in Extremadura zijn rijk aan bouwwerken uit de Romeinse, Moorse en christelijke tijd. De hoofdstad Mérida is een van de best bewaarde Romeinse steden met een amfitheater, een theater, een renbaan, villa's en drie aquaducten. Caceres heeft een gave Moorse stadsmuur met torens en een keur aan barokke stadspaleizen die gebouwd zijn door Conquistadores die rijk terugkeerden uit Latijns-Amerika. Guadeloupe was tot de opkomst van Santiago en de bouw van het Escoriaal de religieuze hoofdstad en de belangrijkste zetel van de Spaanse koningen. Het van oorsprong Portugese Olivenza bezit een van de mooiste azuelos kathedralen ter wereld. Badajoz wordt nog niet door zoveel toeristen bezocht, maar de restauratie van de oude Moorse stad is de laatste jaren volop opgepakt.

Wandelingen

Spanje heeft een zeer goed ontsloten netwerk van langeafstandspaden, de zogenoemde Caminos Naturales. Ze zijn uitstekend gemarkeerd en de routebeschrijvingen zijn in het Spaans beschikbaar in de app Caminos Naturales en een website. De etappes zijn soms langer dan 30 km en onderweg is vaak geen horeca aanwezig. Wel biedt elke etappeplaats een overnachtingsmogelijkheid, maar die zijn helaas niet in de gidsen opgenomen. Vooruitplannen is daarom aan te raden. Wij verkende de mogelijkheden van de volgende paden in Extremadura:

  • Camino Natural del Guadiana: 1034 km in 44 etappes van de bron bij Ruidera naar de monding. De Spaanstalige gids is hier te downloaden 
  • Camino Natural del Tajo: 1020 km in 43 etappes van de bron bij Albarracín naar de Portugese grens. De Spaanstalige gids is hier te downloaden
  • Camino Natural de Las Villuercas: 70 km van Logrosan naar Minas Sta. Quiteria met een aftakking naar de voormalige religieuze hoofdstad van Spanje, Guadeloupe. Route tracks en kaarten zijn hier te downloaden.

Ook loopt er door de regio een pelgrimspad de Via de la Plata. Deze route van Sevilla naar Santiago de Compostella is populair en biedt goede overnachtingsmogelijkheden. Een nadeel is dat de route de oude Romeinse weg volgt en je soms over drukke wegen loopt en het geruis van de autosnelweg nooit ver weg is. Meer info hier

De volgende dagwandelingen bevelen we van harte aan:

Verder de wandelgids van Gisela Radant Wood: Walking the Sierras of Extremadura: 32 half and full day walks in western Spain. 2017 Cicerone ISBN 978 1 85284 848 4. Haar website www.walkingextremadura.com geeft nog meer wandelingen, in steden Mérida en Caceres. 

Achtergronden

www.turismoextremadura.com 

De beste natuurgids voor Extremadura is de gelijknamige Engelstalige Crossbill Guide van Dick Hilbers. Deze gids is hier te koop. 

regio