Wandelen door de Poolse Oderdelta

De Oderdelta ligt aan weerszijden van de Pools-Duitse grens. Wij wandelden door het Poolse deel tussen de verassende stad Szczecin en de gemoedelijke badplaatsen Świnoujśie en Międzyzdroje aan de Baltische kust. Voor het Duitse deel kijk hier

Er zijn driemaal daags vluchten van Warschau naar vliegveld Szczezin-Goleniów. Beide plaatsen zijn vanaf het vliegveld per trein bereikbaar. Vandaar onderhoudt Emilbus verbindingen met Stepnica, Łąka, Wolin en Świnoujśie. Bustijden en kaartverkoop via www.emilbus.moj-bus.pl (in het Pools)

We liepen verschillende dagwandelingen vanuit Stepnica, Łąka, Kopice en Karisbór onder andere langs het gemarkeerd langeafstandspad  ZP-1007. Ook zijn er markeringen van het Jacobspad, maar daarvan gaan fikse stukken langs drukke wegen. Op bijgaande kaart staan routesuggesties, waarvan de kmz of kml-file zijn te downloaden of te bekijken op smartphone of tablet:

  • Wandelingen vanaf bushaltes in Łąka en Zarnowo naar Park Natury Zalewu Szczecinskiego en Natuurreservaat Carnozcin over gemarkeerde (geel) of ongemarkeerde paden. Langs het kanaal door Carnozcin reservaat zijn bevers te zien.
  • Wandeling vanaf Stepnica busstation langs Oderdijk met veel zeearenden in bomen (10 km heen en terug)
  • Rondwandeling bij Święta van 15 km door kleinschalig boerenpolderland, langs de Oder en naar reservaat Uroczysko Święta. Alleen met eigen vervoer of taxi bereikbaar.
  • Rondwandeling vanaf bushalte in Karisbór , met de bus uit Świnoujśie bereikbaar (15 km)

Overnachten is mogelijk in Szczecin, Stepnica (ook camping), Kopice, Łąka, Świnoujśieen Karisbór. Daar is ook horeca te vinden m.u.v. Kopice en Łąka.

Voor georganiseerde natuursafari’s zie onder meer www.olechwir.pl en www.oderdeltasafaris.com

Informatie op internet over de regio en de natuurgebieden is vooral in het Pools. Engelstalige uitzonderingen zijn de website van Oderdeltasfaris en www.rewildingeurope.com/areas/oder-delta/

regio