Overslaan en naar de inhoud gaan

Treurtrip Rauw aan Zee

foto
Havenblik IJmuiden
Havenblik IJmuiden

Wandelen rond de sluizen van IJmuiden is voor ons nooit een straf. De prachtige wolkenfabriek van de Hoogovens, een haring aan zijn staart pakken in de haven en de wilde wereld van de Noordpier. En wat is dat stadhuis van Dudok op Plein 1945 toch schitterend. Daar beginnen we vol verwachting onze eerste officiële treurtrip door wat de plaatselijke VVV tegenwoordig neerzet als ’Rauw aan Zee’. Elk nadeel heeft zijn voordeel, als je het maar ziet.

We lopen de Lange Nieuwstraat in, maar liefst anderhalve kilometer lang richting zee. Aan beiden zijden omzoomd met portiekflatjes, na de verwoestende oorlog uit de grond gestampt en nu alweer gerenoveerd of gesloopt. Na een kilometer flink doorstappen en de ogen op oneindig hebben we het gehad met de Lange Nieuwstraat. Gauw een zijstraat in. Aan de Zuiderkruiststraat staat een flatje met een rijtje obscure winkels. Alleen de Chinees oogt open. Dan langs een binnenterrein met verveloze garageboxen. Pas echt leuk wordt het als we de haven in lopen. Bij  Wereldrestaurant met vuile ramen worden we opgewacht door een meer dan levensgroot beeld van Winnetou. Verderop nog wat stevig strooigoed van Nazi-Duitsland: twee grote bunkers,  waar torpedo’s en Schnellboten schuilden voor de Geallieerde bombardementen. Ertussen stapels  halfvergane visnetten, afgedankte rubberboten en nutteloze stootkussens zo groot als een Cinquecento. Ook fijn, een hal getooid in Hollandse vlaggetjes, in deze tijden extra opgefrist door roodwitte linten. Die kans op een superverse haring laten we niet lopen.

Van de duinen rest hier maar een smal strookje, de rest is afgeschraapt voor havens en woningbouw. Het is wel een tot de tanden bewapend stukje duin. Het wemelt hier van de bunkers. Liefhebbers hebben er heel wat oorlogsspeelgoed neergezet. Niet ons ding zo’n bunkermuseum. We lopen over een zandvlakte waar een huizenhoge kabelhaspel staat naar het Seinpostduin met een vuurtoren. Op een parkeerplaats staat  een bordje dat je  er maximaal een uur mag staan. In een auto een man met verrekijker en een notitieblokje. Er komt net een vet containerschip binnenlopen. Wat een plek om boten te spotten, prachtig.

Tussen vuurtoren en seinpost staan nog twee rijtje verveloze huizen. De dakgoten hangen vervaarlijk door. De vaste bewoners zijn al een tijd geleden verdreven. Uit een huis komt een warm geklede vrouw naar buiten. “Ik woon hier tijdelijk, tot dat ze gaan slopen. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog maar de vraag.”

Wandelwijzer

Een wandeling door IJmuiden en zijn haven is geïnspireerd door het boek “Treurtrips: (Her)ontdek Nederland!” van Mark van Wonderen & Yolanda Huntelaar (Uitgeverij Rubinstein)

Rondwandeling van 15 kilometer vanaf Plein 1945 in IJmuiden voert langs Treurtips van Mark van Wonderen, sporen van de Tweede Wereldoorlog, de Wederopbouw en natuurlijk de haven. Routetrack te downloaden van onderstaande Google Maps kaart of te gebruiken in WIkiloc app