Overslaan en naar de inhoud gaan

Wandelmagazine

Romantisch Rügen met Caspar David Friedrich

Begin 19de eeuw bezocht kunstschilder Caspar David Friedrich, drie keer het groene eiland Rügen met de witte kliffen in de Oostzee. Zijn indrukken kwamen veel later in zijn atelier geromantiseerd tot leven. Een wandelbelevenis in vijf schilderijen en een nazi-mega-vakantieoord.

Verschijnt op 15 september in Wandelmagazine 24-4 en drie maanden later op deze website

Terecht topgeheim, die IJssellinie

Bij Olst lopen we langs een rustig stromende IJssel en over lommerrijke landgoederen. Het rivierwater blijft braaf tussen de kribben. Om de toren van havezathe De Haere is al geen eeuwen meer gevochten. Hoe anders was het daar geweest als de Russen tijdens de Koude Oorlog ons land hadden aangevallen.

Verschenen in Wandelmagazine 24-1

Wandelpodcast over La Palma na de vulkaanuitbarsting

Bergen Magazine en Wandelmagazine publiceren regelmatig wandelpodcasts waarin wandelaars vertellen over hun tochten. In deze podcast Ginngen de makerstijdens de Fiets en Wandelbeurs 2023 in gesprek met inspirerende gasten en het publiek. Ze praten over hun passies, werk en persoonlijke ontwikkeling. Of je een fervent wandelaar bent of gewoon nieuwsgierig naar de verhalen achter de mensen, deze podcast is voor jou. Luister mee en laat je inspireren door de verhalen die we onderweg verzamelen.

Cammino San Francesco: La Verna - Rimini

Sint Franciscus, die voor een leven in armoede koos, staat nog steeds in hoog aanzien, zeker bij de Italianen. Op La Verna kwam hij regelmatig om te vasten en bidden. Ook ontving hij daar de stigmata. Wandelmagazine liep de Cammino van Rimini naar dit heiligdom, maar wel lekker bergafwaarts, in omgekeerde richting.

Verschenen in juni 2022 in Wandelmagazine

Jāni langs de groene spoorwegen

In Letland en Estland laten ze er geen bomen over groeien. De helft van de 700 kilometer aan verlaten spoorwegen hebben ze schoon gekapt, omgetoverd tot fiets- en wandelpaden. Groene spoorwegen noemen ze die. Bijna overal loop je tussen bomen en struiken, Balten zie je nauwelijks. Dat lijkt saai wandelen, maar het is juist zen. Op 23 juni is de rust voorbij, dan slaan de Letten hun kampement op in het bos, steken de BBQ aan, drinken wodka en springen over het vuur.

Kogelvanger, druipkokers en het Straatje van Vermeer

Over water kun je niet lopen; dat kan alleen Jezus. Dus verschansten de Hollanders zich achter het water. De Nieuwe Hollandse Waterlinie uit de 19de eeuw, met zijn indrukwekkende forten en inundatiewerken ligt er prachtig bij. Het vernieuwde Waterliniepad voert je over linie- en rivierdijken langs de Vecht, de Lek en de Waal.

Verschenen in Wandelmagazine 2020-1        Meer beeld

Wandelen in de Oekraïne

In september 2019 maakten wij wandeltochten in de bruisende stad Lviv en de natuurgebieden van Pripjat-Stokhid en de Karpaten in het uiterste noordwesten van de Oekraïne op 150 km van de stad Lviv. Het uitgestrekte moerasgebied ligt ten noorden van deze stad op de Wit-Russische grens. Voor de bergen moet je vanaf Lviv richting Slowakije.

Boskap Leenderbos

Het is een rustige herfstdag in het Leenderbos. We staan in een zestig meter brede strook van vijf kilometer lang waar zo’n tien  jaar geleden grote dennen, sparren en enkele berk stonden. De dooie takken liggen op de grond. Ook zie je nog een enkele stobbe, doorboord door insecten en bedekt met mos en paddenstoelen. Nu groeit er veel pijpenstrootje en wat struikheide. Overal schieten jonge berkjes, Amerikaanse vogelkers en een enkele den op. Dat gaat razendsnel. De vogelkers is net omgehakt en ligt in hopen bijelkaar. Op de achtergrond zijn de broers en zussen van de grote dennen en sparren te zien die hier stonden. In het westen loopt een half verhard grindweg uit de laatste wereldoorlog. Die voert naar een plek even verder in het bos waar een Duitse radar stond om Geallieerde vliegtuigen te spotten.