Amsterdam

Audiotour Wonen op water rondom het IJ

Rond het IJ, tegenwoordig het Blauwe Plein van Amsterdam, lopen we langs plekken waar op het water gewoond en gewerkt wordt: de Houthavens, Schoonschip, de Ceuvel en nog veel meer.

Blog: Op bedevaart van Fatima naar Lourdes

Amsterdam heeft veel kerken. Die staan leeg, horen we u denken.  Of ze zijn gesloopt dan wel verbouwd tot appartementen. Toch zijn er veel meer kerkgebouwen waar nog gebeden wordt, dan een verstokte atheïst wil geloven. We gaan op bedevaart  van Fatima naar Lourdes en komen langs 27 gebedshuizen in Amsterdamse wijken Westerpark, Bos en Lommer en Slotermeer. Wat een diversiteit in geloofsbeleving en bouwstijlen. Een aanrader voor slow walking op de zondagochtend of de vrijdagmiddag.

Wandeling over de bruggen van Piet Kramer Amsterdam

Om wat verder weg te kijken moet je in Amsterdam niet op pleinen zijn, maar op een van haar 1500 bruggen gaan staan. Wandelmagazine liep langs het Amstelkanaal van Amstel naar Olympisch Stadion waar de prachtige baksteenbruggen van de Amsterdamse School architect Piet Kramer en beeldhouwer Hildo Krop zich aaneenschakelen.

Beschermers Amstelland: de boer, de vogelaar en de verbinder

Wandelmagazine verkent de toekomst van natuur- en cultuurlandschappen in het nieuwste geologische tijdvak: het Antropoceen. Na de dun bevolkte Poolse Oderdelta (WM 18-4) waar het wemelde van de vogels en zoogdieren, wandelen we door een eeuwenoud veenweidelandschap onder de rook van Amsterdam: Amstelland. Daar ploetert de boer voort en zoekt de stedeling rust en ruimte om te wonen en verpozen. Op pad met de Stichting Beschermers Amstelland langs lommerrijke landgoederen, razende snelwegen en over een heuse weidevogelboulevard. Ze willen de stedelingen meer betrekken bij behoud en ontwikkeling van al dit moois.

Muurreclames in Mokum

Naast de landelijke vereniging ‘Tekens aan de wand’ zijn er in  het hele land groepen die zich ontfermen over historische gevelreclames. In Amsterdam verscheen een fraai boekje met wandelroute door Oud-West. Een 19e-eeuwse wijk die veel te bieden heeft voor de wandelaar.

Verschenen Wandelmagazine Op Lemen Voeten 2016-1                                                          

Meer foto's