Spanje

Avontuurlijk wandelen op La Palma na de vulkaanuitbarsting

Om kwart over twee op 19 september 2021 hoorde wandelgids Arnold een luide knal. Op 400 meter achter zijn huis sloegen de vlammen uit de berg en werden grote stenen tot een kilometer omhoog de lucht in geslingerd. Een nieuwe vulkaan, de Tajogaite, was geboren. De lavastroom die drie maanden aanhield, bedekte niet alleen Arnolds huis maar nog ruim 2600 andere huizen. Nu ligt er een zwart lavaveld van 2 kilometer breed dat van de kam tot de zee reikt op het zuidwestelijke deel van het eiland. "Kun je er nog wel wandelen?" vroegen wij ons af. Ja en nog avontuurlijker dan voorheen.

Terres d'Ebre: Zwarte vlaggen en omstreden gedenkstenen

 

Betoverd mooi is de Ebrodelta met zijn groene waas van jonge rijstplantjes, zwarte ibissen en witte reigers. In het achterland stroomt de rivier door de ruige bergen van Parc Natural des Prats. Verscholen in een vallei ligt een ontroerend monumentje voor de gevallen kameraden van de internationale brigade uit de Spaanse burgeroorlog.

Extremadura: Op zoek naar het zwarte varken

Wandelen in het lege land van Extremadura betekent lopen tussen de stokoude steen- en kurkeiken van de dehesa, venijnige zaden in je sokken en boven je hoofd zwierende ooievaars en wouwen. Zomers is het zo heet, dan doen ze er aan sterrenwandelen. De rest van het jaar is het overdag prima om in de buitenlucht op pad te gaan.

Wandelroutes Terres de Ebre Catalonië

De Ebro, de langste rivier van het Iberisch Schiereiland, mondt 150 km ten zuiden van Barcelona uit in de Middellandse Zee. De delta is vlak met rijstvelden en moerassen. Het achterland bestaat uit bergruggen, zoals Serra de Pandols, en een hoogvlakte Tierra Alta.

Wandelen

Wandelen in Extremadura

Extemadura is een fijne wandelregio met lange afstandsroutes en fraaie dagwandelingen. Mijd in de zomer de dag en ga sterrenwandelen.

Wandelen langs de aquaducten van Romeins Mérida

Mérida was de belangrijke Romeinse stad in de Spaanse regio Extremadura. Dat is goed is af te lezen aan de vele goed bewaarde gebouwen, die heel wat bezoekers trekken. Ik zocht de rust en wandelde langs de sporen van het Romeinse watervoorzieningsysteem waaronder drie aquaducten die me naar stuwmeren en bronnen buiten de stad leiden.

De tranen van Muley Hacen

La Alhama de Granada is een rustige badplaats op zo’n zestig kilometer van de stad Granada. De heilzame bronnen waren al populair bij de Romeinen. Later dompelden de Arabieren zich in het warme water. Het deed Muley Hacen, de een na laatste moslimkoning van Granada, veel verdriet toen Los Reyes catolicos zijn favoriete badplaats in 1482 veroverden. Anders dan de moskeeën, die onder de kerken verdwenen, is het Moorse bad buiten de stad nog steeds te bezoeken in het moderne kuuroord.