Overslaan en naar de inhoud gaan

Noord-Duitsland

Friesland aan de andere kant van de Eems

Het Groot-Frieslandpad, Nederlands wandelpad van 2016, loopt gewoon door bij onze oosterburen. Wandelmagazine liep het meest noordelijke stuk van dit Oostfrieslandpad van Aurich over het wad naar het ‘Fairtrade-eiland’ Langeoog. En ontdekte in Emden de bijzondere band van het gebied met onze Republiek.

Gepubliceerd in Wandelmagazine 2017-2     Foto's

Wandelroute & achtegrondinformatie Altes Land

Algemeen
Het Altes Land ligt ten westen van Hamburg langs de Elbe. De uitgestrekte boomgaarden en fraaie boerderijen trekken veel toeristen.

Wandelroute
Een wandelroute van 19 km van station Horneburg langs het riviertje de Luhe en Mönch Heinrich in Steinkirchen naar Streekmuseum "Altes Land" in Jork is te downladen aan de onderkant van deze pagina. Route kan ingekort worden of in twee etappes worden gelopen.

Wandelroutes & achtergrondinformatie Nordstrand

Wandelroute

  • Wandeling naar Nordstrandisch Moor (11,5 km)
  • Rondwandeling Nordstrand vaaf Süden (11,5 km)
  • Wadlopen naar hallig Südfall

Onderaan deze pagina zijn verschillende wandelroutes met kaarten te downloaden De wandeling naar Nordstrandischmoor is gevaarlijk bij springvloed en als sterke westenwinden het water opstuwen. Vraag het aan de machinist van het treintje. 

Priester Hendrik en de Hollandse dorpen langs de Elbe

Waterwerken, daar zijn Nederlanders altijd goed in geweest. Willem Alexander brengt tegenwoordig deze kunde buiten Nederland aan de man. Priester Hendrik uit het gehucht Jacobswoude ging hem daarin ruim 900 jaar geleden voor in Noord-Duitsland. In het Altes Land bij Hamburg staat zijn standbeeld en kennen de Duitsers zijn geschiedenis.

Verschenen in Op Lemen Voeten 2007-4     Meer foto's

Sporen van Hollands geld en geloof in Sleeswijk

In 1621 legden Nederlandse Remonstranten de eerste steen  voor Friedrichstadt.  Hertog Friedrich III lokte Hollands kapitaal en kennis met godsdienstvrijheid en de mogelijkheid om te investeren in drooglegging van meren, turfwinning en bedijking van kwelders.  Hollandse ondernemers  investeerden in enkele projecten die net zulke luchtbellen bleken als veel huidige internetfondsen. Een voorbeeld is Börmerkoog, een meer dat is drooggelegd door de Nederlander Christiaan Becker. Uniek want dergelijke drooggemalen meren komen buiten Nederland nauwelijks voor.

Projectontwikkelaars, schaatsers en skaters

In 1106 sloot de aartsbisschop van Bremen een overeenkomst met vier Utrechtenaren voor de ontginning van het laagveenmoeras bij zijn stad. Het landschap van de "Hollandse" polders Blockland, Hollerland,  en Sankt Jürgensland vertoont een treffende gelijkenis met het veenweidegebied waar zij vandaan kwamen. Wij liepen van Bremen naar het dorp Worpswede over dijken langs veen- en getijdenriviertjes. De gelijkenis met Randstad en het Groene Hart levert een feest van herkenning op: sloten, langgerekte kavels, zijdwenden, sluizen, gemalen, terpen, wielen en veel fietsers en skaters.