Overslaan en naar de inhoud gaan

Italië

Audio walk Fellini's Rimini

Welcome to the audio walk along places from Fellini's childhood in Rimini that inspired him for his beautiful film Amarcord. The tour starts at the Grand Hotel on the beach. Finish is his grave in the cemetery of Rimini. A visit to the Fellini Museum is highly recommended.

The 8 km route can be shortened by 1.5 km by taking the number 9 bus from Il Borgo to the cemetery. Get on at the Matteotti stop, get off at the Celle Cimitero stop. The same bus 9 will take you back to the city.

Fellini's memories of Rimini

In the film Amarcord, Federico Fellini floods you with images from his youth in Rimini. We went looking for it in a fashionable seaside resort whose Roman center had almost been forgotten. The brand new Fellini Museum is the culmination of a thorough renovation of the old city.

Published in Wandelmagazine 2021-4

Cammino San Francesco: La Verna - Rimini

Sint Franciscus, die voor een leven in armoede koos, staat nog steeds in hoog aanzien, zeker bij de Italianen. Op La Verna kwam hij regelmatig om te vasten en bidden. Ook ontving hij daar de stigmata. Wandelmagazine liep de Cammino van Rimini naar dit heiligdom, maar wel lekker bergafwaarts, in omgekeerde richting.

Verschenen in juni 2022 in Wandelmagazine

Fellini's herinneringen aan Rimini

In de film Amarcord overspoelt Federico Fellini je met beelden uit zijn jeugd in Rimini. Wij gingen er naar op zoek in een mondaine badplaats  waarvan het Romeinse centrum bijna was vergeten. Het spiksplinternieuwe Fellini-museum is het slotstuk van een grondige opknapbeurt van de oude stad.

Verschenen in Wandelmagazine 2021-4

Boemelen en wandelen door de hak van Italië

De hak van Italië hangt er een beetje verloren bij. Voordat je er bent, sla je af naar Griekenland of Sicilië. En dan mis je heel wat: prachtige steden, ruige kusten, uitgestrekte olijfgaarden en een bijzondere mix aan culturen. We maakten een rondje door de Salento, zoals de hak bij de Italianen heet. Dagwandelingen wisselden we af met dieseltreintjes.

Verschenen nummer maart 2021 van Wandelmagazine .

Hemels wandelen op het Dantepad

Hoog in de Apennijnen tussen Ravenna en Florence raken we op het Dantepad in de ban van De Goddelijke Komedie, het epos van Dante Alighieri die bijna 700 jaar geleden stierf in Ravenna. Net als de Italiaanse scholieren huiveren we van opwinding bij het lezen van zijn tocht door de hel. En verbazen ons over de spiritualiteit van de mensen die we tegen het lijf lopen.

Zee, bergen en de Italiaanse Noordoostpolder

Mooi vlak ligt de polder Agro Pontino ingeklemd tussen ruige bergen en witte stranden. Romeinen, pausen en Hollandse ingenieurs legden een deel van de Pontijnse moerassen droog. Pas in 1935 maakte Mussolini het af.

Klein Venetië op het droge

Comacchio het stadje in het zuidelijke deel van de Po delta lijkt op Venetië, maar dan zonder drommen toeristen. In de omgeving kun je wandelen langs lagunes waar duizenden flamingo’s rond waden. Je hebt er ook polders in allerlei soorten en maten.

Verschenen in Wandelmagazine 18-2          Meer foto's

Aquaducten in de achtertuin

Geen mooier systeem om een stad te verkennen dan huizenruil. Je komt in contact met ‘gewone’ inwoners en ontdekt plekken, die de reisgidsen onbesproken laten. Zo leidt huizenruil met Rome tot een verrassende kennismaking met Cinecittà en het park met de zeven aquaducten.

Tekst: Bert Stok

Verschen in Trouw