Frankrijk

Terug in de tijd langs het Canal du Midi

In 1680 stierf Paul Riquet, vlak voordat zijn kanaal door Zuid-Frankrijk klaar was. Dankszij de ‘Amerikaanse champignon’ kan de wandelaar weer zien hoe zijn meesterwerk met meer dan zestig sluizen en aquaducten er in zijn tijd bijlag.

Nog te verschijnen

 

Over de Zwarte Piramides van Pas-de-Calais

Adembenemend is het uitzicht over de vlakte van Douai met zijn terrils, de afvalbergen van de steenkoolmijnen in het uiterste noordwesten van Frankrijk. Vanuit de verte ogen ze als piramides. Kom je dichterbij dan veranderen ze in zwarte kegels die dreigend als vulkanen boven het vlakke land uitsteken. Aan de voet liggen uitgestrekte mijnwerkersdorpen en restanten van mijninstallaties.

Oogverblindend arbeidersparadijs aan de Via Salina

Zout was eeuwenlang het witte goud. En spekkie voor koningen en keizers die dit goedje zwaar belastten. Om zijn belastinginkomsten te vergroten, liet de Franse Lodewijk XV in 1773 een oogverblindend fabrieksterrein inclusief woningen bouwen. Met de schoonheid en comfort wilde het bedrijf mensen verlokken om hun vrije bestaan te verruilen voor het zware werk in de zoutziederijen. Terecht een Werelderfgoed.

Zwarte sculpturen langs het leisteenpad

In het hete deel van de Franse Ardèche zijn langs het Sentier des Lauzes zeven landschapskunstwerken te vinden. De naam van het pad verwijst naar de leistenen die alle daken bedekken maar ook de kunstenaars inspireerden tot de verrijking van het verlaten en overgroeide boerenland.

Verschenen in Wandelmagazine 2021-04 

De vlucht van een katoendrukker uit de Drôme

Eind zeventiende eeuw vluchtten zo’n 200.000 Franse Hugenoten naar protestantse gebieden in het noorden. Een langeafstandspad volgt hun vluchtsporen van de Drôme via Geneve en Schaffhausen naar het Duitse Bad Karlshafen aan de Weser.

Meer foto's         Verschenen in Wandelmagazine 2018-3

Droogmakerijen langs het Canal du Midi

Tussen de fraai ommuurde stad Carcassonne en Beziers liggen twee bijzondere droogmakerijen: La Marseillette en Montady. Niet onder zeeniveau zoals in Nederland maar bijna 100 meter er boven. Al in 1247, ruim tweehonderd jaar voor de oudste droogmakerij in Nederland, legden monniken het Meer van Montady droog. Hoe dat kan? Gewoon een gat prikken door een heuvel en dan loopt het water vanzelf weg. Met La Marseilette hadden de ontginners veel meer moeite.

Zonder ezel door de croissant protestant

GR 70, het populaire Stevensonpad, brengt weer leven in de brouwerij van de ontvolkte Cevennes. In de dorpen vindt je sporen van Hugenoten die twee eeuwen lang door het katholieke gezag werden vervolgd, maar nu weer vredig samenleven met de andere bewoners.

Juni 1944 Atlantikwall roept uiteindelijk afschuw op

Zeventig jaar geleden landden de geallieerden op de stranden van Normandië en een klein jaar later stonden de Russen in Berlijn. OLV volgt vier nummers de weg van de Atlantikwall naar de Brandenburger Tor. In dit nummer de plek waar de Duitsers dachten dat de Geallieerden zouden landen, de stranden langs het Nauw van Calais. Ze bouwden er een schier onneembare vesting. Tot hun verassing kwamen de Geallieerden pas veel later en niet over zee maar van land. Je kunt er heerlijk wandelen over de kliffen en witte stranden langs Grande Randonée du Litoral.

Wandelroute & achtergrondinformatie Petit Poitou

Algemeen
De Marais poitevin liggen aan de Atlantische kust van Frankrijk boven La Rochelle. Wij wandelden in het natte moeras bij Maillezais, door de jonge polders langs de Baie d'Aiguillon vanuit St. Michel d'Herm en door de Hollandse polder Petit Poitou vanuit Chaille-les-Marais.