Overslaan en naar de inhoud gaan

Flevoland

Het wilde wonen van Almere Oosterwold

Op fotokwartet 150-483 van nlinbeeld.org  barst nieuw leven uit de grond. Kakelvers groen en gloednieuwe bouwwerken. Een meidoornhaag schiet vol blad, fruitbomen zetten knop en voor ons jonge spinazie en uien; daar zou je zo je tanden in willen zetten. En wat een bont gezelschap van bouwsels: veel planken en kunststof in blauw, groen, geel en zwart. Zelfs plastic, glas en roestende golfplaat. Is dit een krakerskolonie of een vluchtelingenkamp?

Het lege land van Lely

Als onze dijken de Dutch Mountains zijn, dan is de Knardijk haar majestueuze kam. Wat een fabelachtig uitzicht heb je op het land vijf meter beneden je. De akkers zijn kaal, de boerderijen verscholen in bomeneilandjes. Dansende witte wieken van de windturbines, strak in het gelid. Daar worden wij poldergekken warm van.

Pompoenenkwekerij, Lelystad

We staan hier in Flevoland tussen de bloeiende pompoenen van Dennis van der Weerd. Gek genoeg zijn er op alle foto’s bomen te zien waar je een oneindige horizont verwacht. Dit is een atypisch hoekje akkerland met kleine percelen tegen de stadsrand van Lelystad. Alleen de grote schuur in het noorden voldoet aan de verwachtingen. In 1984 heeft de Rijksdienst der IJsselmeerpolders hier kleine bedrijven van 25 hectare uit gegeven. Zoals aan alles in de nieuwe polder lag ook hier een vooruitziende blik aan ten grondslag, namelijk biologisch tuinbouw. De biologische landbouw groeit sterk.

Wij gingen naar de polder om de molens te zien

In de stad hangt rokjesdag in de lucht. Je kunt op zo'n eerste aangename lentedag ook kiezen voor de molens van Flevoland. De Knardijk loopt hoog door de polder op de scheiding tussen Oostelijk en Zuidelijk Flevoland van Harderwijk naar Lelystad over de Knardijk. De ideale tribune in het grootste theater van de IJsselmeerpolders. Weidse vergezichten, huppellende lammetjes en kwetterende leeuweriken naast imposante windmolens en hightech boeren.

Meer foto's

Wandelroute Noordoostpolder Waterloopbos

Wandelroute van 16 km van Kraggenborg naar Vollenhove door Noordoostpolder langs Oud-Kraggenborg, land art project Pier & Oceaan en door het Waterloopbos met schaalmodellen. Met gratis wandelroutekaart.

Het derde eiland en de haven van Lagos

“Dat wordt Schokland,” zegt bijna iedereen als we vertellen dat we in de Noordoostpolder gaan wandelen. Ook de naam van het andere voormalige eiland, bekend van visserij en occultisme, valt regelmatig. Nee, zeggen we dan. “Wij gaan naar het Waterloopbos en het derde eiland op het droge, Oud Kraggenburg.”