Van landgoederen tot arbeiderspaleizen

arbeiderspaleizen

Landgoederen & arbeiderspaleizen

Ook de landschappen van steden, dorpen en landgoederen kunnen ons bekoren. De hand van oude adel, nieuwe rijken, idealistische bestuurders, architecten en wereldverbeteraars geeft het landschap een geheel nieuwe inhoud en vorm.

Wandelen met de Vlaamse kusttram

Voor 2 euro 20 rijd je in langste tram van Europa de hele Vlaamse kust af. Zo pik je de mooiste stukken van het Kustpad eruit: de natuurgebieden van De Panne en het Zwin, de bruizende stad aan zee Oostende, de fraaie villa's van De Haan en de polders van Uitkerke en het Oostendse krekengebied. En altijd is daar het superbrede strand naast de flinterdunne duinen.

Verschijnt in half juni 2023 in Wandelmagazine

VINEX Amersfoort: de smaak zit niet van binnen, maar buiten

Saaie slaapwijken vol  kleinburgers, veilig in hun rijtjeshuizen. Bij de start van de VINEX-operatie was het dédain groot.  De overheid wilde tussen 1995 en 2005 een miljoen nieuwe huizen bouwen. Niet ver weg in het weiland, maar knus tegen de oude steden aan. Zo zou de mens op de fiets naar zijn werk kunnen en genieten van wat de stad te bieden heeft.

Wandelen in de Stijl van Gerrit

Honderd jaar geleden startte kunstenaar Theo van Doesburg het tijdschrift De Stijl. Ook de ontwerper Gerrit Rietveld publiceerde in dat blad. Het Centraal Museum herdenkt dat feit met een wandelroute langs Rietvelds gebouwen in Utrecht Oost. Wandelmagazine liep de route en testte zijn wereldberoemde Rood-blauwe stoel.

Verschenen in Wandelmagazine Op Lemen Voeten 2017-3                 Meer foto's

100 jaar bouwkunst in baksteen

Precies honderd jaar geleden leverde de architect Van der Mey het hoofdstedelijke Scheepvaarthuis op. Dat moment markeert de geboorte van de Amsterdamse School. Aan de hand van dit prachtige gebouw laten we zien wat deze expressieve bouwstijl kenmerkt. Dat het gedachtengoed ook buiten Amsterdam navolging kreeg, is te zien in het Noord-Hollandse Bergen en de stad Groningen. Twee wandelingen langs villa's, woningblokken en openbare gebouwen.

Meer foto's

Verschenen in Wandelmagazine 2016-2

Groningen: Amsterdamse Schoolstad in het noorden

Na Amsterdam is Groningen is misschien wel de stad met de meeste Amsterdamse School gebouwen van Nederland. We wandelen 11 km langs een twintigtal bakstenen gebouwen die vaak wat abstracter en kubistischer ogen dan die in de hoofdstad.

Verschenen in Wandelmagazine 2016-2    Meer foto's

Gezielte Landschaftsgestaltungen

Waar de rivieren Elbe en Mulde samenvloeien liggen twee Werelderfgoederen die ieder een breuk in de cultuurgeschiedenis markeren. De natuurlijke vormen van het uitgestrekte Gartenreich braken met de traditie van de geometrische baroktuinen. Bijna honderdvijftig jaar later brachten de Bauhaus-architecten de strakke lijn weer terug naar de stad Dessau. OLV wandelde langs gebouwen in een groene stad en door uitgestrekte parken vol gebouwen daarbuiten.

Verschenen in: Op Lemen Voeten 15-3
Foto's

Bruno Taut, de toekan onder de modernisten

 Sinds 2008 zijn zes Berlijnse woonwijken Werelderfgoed. Bruno Taut, de belangrijkste ontwerper van deze modernistische wijken, doopte zijn huizen in bonte kleuren. Toekans zijn het in vergelijking met de witte creaties van andere modernisten zoals Walter Gropius en onze Gerrit Rietveld.

Meer foto's