Overslaan en naar de inhoud gaan

Mens + Natuur = Landschap

mens natuur en landschap

Mens + Natuur = Landschap

Onder dit onderwerp staan drie series verhalen waarin we snuffelen aan de relatie tussen mens en natuur. We vroegen ons af wat natuur nog is in het Antropoceen, het tijdperk van de alom tegenwoordige mens. In de serie Gebroken Aarde gaan we op zoek naar de schoonheid van gebieden waar de mens letterlijk alles heeft kapot geslagen en verder aan zijn lot overlaat. In de serie Nieuwste Nederlandse Landschappen bekijken we of de mens ook mooie nieuwe landschappen lan scheppen?

La Gomera: ideaal om heen te vluchten

Als we van de veerboot stappen in San Sebastian La Gomera zegent Christo Sagrado Corazon ons met de armen wijd. De steun van het hogere kunnen we goed gebruiken om de verschrikkelijke verkiezingsuitslag van die avond te verwerken. We zijn er om de prachtige wandelroutes van het afgelegen Canarische eiland te verkennen. Stiekem kijken of dit een geschikt toevluchtoord is om ons uit het barre Nederland terug te trekken. De hippiesfeer in Valle Gran Rey, ooit gestart door de vlucht van Amerikanen die niet in Vietnam wilden vechten, spreekt ons aan, maar hoe integreer je met de Gomero's?

Wandelpodcast over La Palma na de vulkaanuitbarsting

Bergen Magazine en Wandelmagazine publiceren regelmatig wandelpodcasts waarin wandelaars vertellen over hun tochten. In deze podcast Ginngen de makerstijdens de Fiets en Wandelbeurs 2023 in gesprek met inspirerende gasten en het publiek. Ze praten over hun passies, werk en persoonlijke ontwikkeling. Of je een fervent wandelaar bent of gewoon nieuwsgierig naar de verhalen achter de mensen, deze podcast is voor jou. Luister mee en laat je inspireren door de verhalen die we onderweg verzamelen.

Over de Zwarte Piramides van Pas-de-Calais

Adembenemend is het uitzicht over de vlakte van Douai met zijn terrils, de afvalbergen van de steenkoolmijnen in het uiterste noordwesten van Frankrijk. Vanuit de verte ogen ze als piramides. Kom je dichterbij dan veranderen ze in zwarte kegels die dreigend als vulkanen boven het vlakke land uitsteken. Aan de voet liggen uitgestrekte mijnwerkersdorpen en restanten van mijninstallaties. We wandelden langs sporen van het mijnbouwverleden die sinds 2013 op de Werelderfgoedlijst prijken.

La Palma: wandelen na de vulkaanuitbarsting

De laatste drie maanden van 2021 teisterde de grootste vulkaanuitbarsting sinds mensenheugenis het Canarisch eiland La Palma. Wandelmagazine nam poolshoogte en ontdekte dat het uitgestrekte wandelnetwerk vrijwel ongeschonden is.

Verschenen in Wandelmagazine 2023-2

Spanning en rust op het Baltische Kustpad in Litouwen

Het Baltische Kustpad in Zuidwest-Litouwen is een aanrader voor de avontuurlijke wandelaar die van uitgestrekte natuurgebieden houdt. Wandelmagazine verkende een deel van het pad dat het afgelopen jaar volledig is gemarkeerd en gedocumenteerd. We kozen voor twee natuurparken in het uiterste zuidwesten: Nemuno Regional Park en het Koerse Strandwal Nationaal Park.

Verschenen in Wandelmagazine 2023-1

De Strijper Aa kronkelt weer als vanouds

In 1974 werd de Oude Strijper Aa recht getrokken. Al snel daarna werden er plannen gesmeed om het gebied aan de natuur terug te geven. Toch duurde het nog lang voordat de beek haar slingers terugkreeg. Nu kun je er lekker langs struinen. Een wandelroute van 11 km voert je langs de oude en nieuwe beek.

Verschenen in Wandelmagazine 22-1

 

Boemelen en wandelen door de hak van Italië

De hak van Italië hangt er een beetje verloren bij. Voordat je er bent, sla je af naar Griekenland of Sicilië. En dan mis je heel wat: prachtige steden, ruige kusten, uitgestrekte olijfgaarden en een bijzondere mix aan culturen. We maakten een rondje door de Salento, zoals de hak bij de Italianen heet. Dagwandelingen wisselden we af met dieseltreintjes.

Verschenen nummer maart 2021 van Wandelmagazine .

De uitgestrekte moerassen van de Pripjat

 

Een paradijs voor de kanoër, maar lekker wandelen kan je er ook, langs de oevers van meren en over slingerende bloemdijken. De moerassen liggen diep verscholen in het binnenland, aan de grens met Wit-Rusland.