Mens + Natuur = Landschap

mens natuur en landschap

Mens + Natuur = Landschap

Onder dit onderwerp staan drie series verhalen waarin we snuffelen aan de relatie tussen mens en natuur. We vroegen ons af wat natuur nog is in het Antropoceen, het tijdperk van de alom tegenwoordige mens. In de serie Gebroken Aarde gaan we op zoek naar de schoonheid van gebieden waar de mens letterlijk alles heeft kapot geslagen en verder aan zijn lot overlaat. In de serie Nieuwste Nederlandse Landschappen bekijken we of de mens ook mooie nieuwe landschappen lan scheppen?

Over de Zwarte Piramides van Pas-de-Calais

Adembenemend is het uitzicht over de vlakte van Douai met zijn terrils, de afvalbergen van de steenkoolmijnen in het uiterste noordwesten van Frankrijk. Vanuit de verte ogen ze als piramides. Kom je dichterbij dan veranderen ze in zwarte kegels die dreigend als vulkanen boven het vlakke land uitsteken. Aan de voet liggen uitgestrekte mijnwerkersdorpen en restanten van mijninstallaties.

La Palma: wandelen na de vulkaanuitbarsting

De laatste drie maanden van 2021 teisterde de grootste vulkaanuitbarsting sinds mensenheugenis het Canarisch eiland La Palma. Wandelmagazine nam poolshoogte en ontdekte dat het uitgestrekte wandelnetwerk vrijwel ongeschonden is.

Verschenen in Wandelmagazine 2023-2

Spanning en rust op het Baltische Kustpad in Litouwen

Het Baltische Kustpad in Zuidwest-Litouwen is een aanrader voor de avontuurlijke wandelaar die van uitgestrekte natuurgebieden houdt. Wandelmagazine verkende een deel van het pad dat het afgelopen jaar volledig is gemarkeerd en gedocumenteerd. We kozen voor twee natuurparken in het uiterste zuidwesten: Nemuno Regional Park en het Koerse Strandwal Nationaal Park.

Verschenen in Wandelmagazine 2023-1

De Strijper Aa kronkelt weer als vanouds

In 1974 werd de Oude Strijper Aa recht getrokken. Al snel daarna werden er plannen gesmeed om het gebied aan de natuur terug te geven. Toch duurde het nog lang voordat de beek haar slingers terugkreeg. Nu kun je er lekker langs struinen. Een wandelroute van 11 km voert je langs de oude en nieuwe beek.

Verschenen in Wandelmagazine 22-1

 

Boemelen en wandelen door de hak van Italië

De hak van Italië hangt er een beetje verloren bij. Voordat je er bent, sla je af naar Griekenland of Sicilië. En dan mis je heel wat: prachtige steden, ruige kusten, uitgestrekte olijfgaarden en een bijzondere mix aan culturen. We maakten een rondje door de Salento, zoals de hak bij de Italianen heet. Dagwandelingen wisselden we af met dieseltreintjes.

Verschenen nummer maart 2021 van Wandelmagazine .

De uitgestrekte moerassen van de Pripjat

 

Een paradijs voor de kanoër, maar lekker wandelen kan je er ook, langs de oevers van meren en over slingerende bloemdijken. De moerassen liggen diep verscholen in het binnenland, aan de grens met Wit-Rusland.

Jāni langs de groene spoorwegen

In Letland en Estland laten ze er geen bomen over groeien. De helft van de 700 kilometer aan verlaten spoorwegen hebben ze schoon gekapt, omgetoverd tot fiets- en wandelpaden. Groene spoorwegen noemen ze die. Bijna overal loop je tussen bomen en struiken, Balten zie je nauwelijks. Dat lijkt saai wandelen, maar het is juist zen. Op 23 juni is de rust voorbij, dan slaan de Letten hun kampement op in het bos, steken de BBQ aan, drinken wodka en springen over het vuur.

Extremadura: Op zoek naar het zwarte varken

Wandelen in het lege land van Extremadura betekent lopen tussen de stokoude steen- en kurkeiken van de dehesa, venijnige zaden in je sokken en boven je hoofd zwierende ooievaars en wouwen. Zomers is het zo heet, dan doen ze er aan sterrenwandelen. De rest van het jaar is het overdag prima om in de buitenlucht op pad te gaan.

IJssel bij Kampen klaar voor de 22ste eeuw

Na vier jaar graven is het nieuwe landschap van de IJsseldelta bijna af. Toch zal het nog heel lang duren voordat de gloednieuwe riviertak bij Kampen de stad gaat redden bij hoogwater. Wandelmagazine nam al vast een voorproefje in een modderbad.