Hier vloeit water ......

Hier vloeit water ....

Onder het onderwerp "Hier vloeit water ....." zijn onze verhalen verzameld over water dat door de mens gestuurd naar huizen en akkers stroomt. Irrigatiekanalen en aquaducten zijn de tegenhangers van polders die leeggemalen worden.

Wandelen langs de aquaducten van Romeins Mérida

Mérida was de belangrijke Romeinse stad in de Spaanse regio Extremadura. Dat is goed is af te lezen aan de vele goed bewaarde gebouwen, die heel wat bezoekers trekken. Ik zocht de rust en wandelde langs de sporen van het Romeinse watervoorzieningsysteem waaronder drie aquaducten die me naar stuwmeren en bronnen buiten de stad leiden.

Aquaducten in de achtertuin

Geen mooier systeem om een stad te verkennen dan huizenruil. Je komt in contact met ‘gewone’ inwoners en ontdekt plekken, die de reisgidsen onbesproken laten. Zo leidt huizenruil met Rome tot een verrassende kennismaking met Cinecittà en het park met de zeven aquaducten.

Tekst: Bert Stok

Verschen in Trouw

De tranen van Muley Hacen

La Alhama de Granada is een rustige badplaats op zo’n zestig kilometer van de stad Granada. De heilzame bronnen waren al populair bij de Romeinen. Later dompelden de Arabieren zich in het warme water. Het deed Muley Hacen, de een na laatste moslimkoning van Granada, veel verdriet toen Los Reyes catolicos zijn favoriete badplaats in 1482 veroverden. Anders dan de moskeeën, die onder de kerken verdwenen, is het Moorse bad buiten de stad nog steeds te bezoeken in het moderne kuuroord.

Boven murmelt het water

Wandelen in Griekenland, een van de heetste landen van Europa, valt daar wel plezier aan te beleven? Ook zomers – en de zomer duurt hier lang - is het mogelijk als je maar vroeg opstaat en vanaf de kust een paar honderd meter omhoog de bergen in trekt. Daar stroomt het water dat leven geeft en zorgt dat de paden begaanbaar blijven. Overal vind je nog sporen hoe dat water werd gekoesterd.

Meer foto's