Overslaan en naar de inhoud gaan

La Gomera: ideaal om heen te vluchten

foto
los Descansaderos
los Descansaderos

Als we van de veerboot stappen in San Sebastian La Gomera zegent Christo Sagrado Corazon ons met de armen wijd. De steun van het hogere kunnen we goed gebruiken om de verschrikkelijke verkiezingsuitslag van die avond te verwerken. We zijn er om de prachtige wandelroutes van het afgelegen Canarische eiland te verkennen. Stiekem kijken of dit een geschikt toevluchtoord is om ons uit het barre Nederland terug te trekken. De hippiesfeer in Valle Gran Rey, ooit gestart door de vlucht van Amerikanen die niet in Vietnam wilden vechten, spreekt ons aan, maar hoe integreer je met de Gomero's?

Verschijnt het komende jaar in Wandelmagazine en drie maanden later op deze site.   

 

 

Wandelwijzer

La Gomera is het op een na kleinste Canarische eiland, waar het vulkanisme als vijf miljoen jaar niet meer actief is, maar waarvan de afzettingen (basalt, vulkanische as, oude vulkaanpijpen) alom tegenwoordig zijn. In de 1484 meter hoge vulkaankegel zijn brede, diepe kloven uitgesneden. De paden vanuit die barranco's naar de hoogvlakte gaan 6 tot 700 meter steil omhoog. Het hoogste deel en de noordflank is begroeid met nevelwoud.

Wandelen

Op La Gomera zijn twee GR's uitgezet. GR 132 is een rondje over hete eiland van 130 km met veel hoogte verschil. GR 130 steekt in 42 km dwars het eiland over. In totaal zijn er een kleine 400 km wandelpad. Een overzichtskaart is op internet niet te vinden, wel bij het toerismebureau. Er zijn prima wandelgidsen van Rother/Elmar (Nederlandstalig) en Cicerone (Engels). Enkele fraaie routes zijn te lopen met bovenstaande Google Maps kaart.

Waarschuwing: Het regent niet veel op La Gomera, maar tijdens en de dagen na stevige buien kunnen op sommige plekken veel rotsen naar beneden komen. Mijd dan zeker paden op of  onder steile wanden.

Bereikbaarheid

He mooie van La Gomera is dat je er vanuit Nederland niet heen kunt vliegen. Daarom is het er rustig. De beste verbinding is vliegen naar Tenerife Sur en dan met de veerboot 50 minuten varen vanuit Los Cristianos naar San Sebastian de Gomera. Er zijn ook veerverbindingen met La Palma en El Hierro.

Op La Gomera is een redelijk goed busnetwerk met enkele ritten per dag. Er is sinds kort een  Duitstalige app met haltes en vertrektijden: La Gomera by bus. Opmerkelijk is dat deze app de vertrektijden vanaf de haltes geeft. De halteborden en de website van de overheid geven slechts de vertrektijden vanaf het beginpunt van de lijn. Rekenwerk is dus niet meer noodzakelijk. De tijd zal leren hoe goed de inschatting van reistijden door de appbouwers zijn.

Voorzieningen

Hotels, huizen en kamers zijn ruim voor handen. Buiten de grote plaatsen is ook horeca maar check de openingstijden op Google Maps.

Meer weten

Veel informatie en tips op de Nederlandstalige website van het toerismebureau

regio