Overslaan en naar de inhoud gaan

stedenbouw

Het groen, niet het beton: wandelen door de Bijlmer van Siegfried Nassuth

De Bijlmer, ooit geprezen als de Stad van de Toekomst, kende veel problemen. Na een kwart eeuw begon de sloop, maar Amsterdam Zuidoost is geen doorsneewijk geworden. Tussen de laagbouw waart nog steeds de geest rond van Siegfried Nassuth, de ontwerper van de betonnen stad in het groen.

Tekst: Bert Stok                              gepubliceerd in Wandelmagazine 2017-2

100 jaar bouwkunst in baksteen

Precies honderd jaar geleden leverde de architect Van der Mey het hoofdstedelijke Scheepvaarthuis op. Dat moment markeert de geboorte van de Amsterdamse School. Aan de hand van dit prachtige gebouw laten we zien wat deze expressieve bouwstijl kenmerkt. Dat het gedachtengoed ook buiten Amsterdam navolging kreeg, is te zien in het Noord-Hollandse Bergen en de stad Groningen. Twee wandelingen langs villa's, woningblokken en openbare gebouwen.

Meer foto's

Verschenen in Wandelmagazine 2016-2

Le Havre: Werelderfgoed jaren vijftig architectuur

Veel van de platgebombardeerde steden werden na de oorlog plekken met winderige winkelstraten en hoge gebouwen, binnensteden waar na zessen geen mens meer te zien was. In Le Havre ging het anders. 

Tekst: Bert Stok     Foto’s: Marjolein van Dijk en Bert Stok

Verschenen in Op Lemen Voeten 2015-3

Bruno Taut, de toekan onder de modernisten

 Sinds 2008 zijn zes Berlijnse woonwijken Werelderfgoed. Bruno Taut, de belangrijkste ontwerper van deze modernistische wijken, doopte zijn huizen in bonte kleuren. Toekans zijn het in vergelijking met de witte creaties van andere modernisten zoals Walter Gropius en onze Gerrit Rietveld.

Meer foto's