De Strijper Aa kronkelt weer als vanouds

foto
Strijper Aa na herinrichting
Strijper Aa na herinrichting

In 1974 werd de Oude Strijper Aa recht getrokken. Al snel daarna werden er plannen gesmeed om het gebied aan de natuur terug te geven. Toch duurde het nog lang voordat de beek haar slingers terugkreeg. Nu kun je er lekker langs struinen. Een wandelroute van 11 km voert je langs de oude en nieuwe beek.

Verschijnt in maart 2022 in Wandelmagazine en in juni op deze website. Nu al hier te downloaden als GPS track of audiotour.

 

foto
Image
QR code audio-wandeltour Strijper Aa
QR code audio-wandeltour Strijper Aa

Wandelwijzer

De 7 km lange Oude Strijper Aa ontspringt aan de Belgische grens op de Gastelse Heide en stroomt door het moeras van de Strijperheg naar Leende. In 1974 is de loop tussen Leende en de Heg en bovenstrooms van de Heg rechtgetrokken en verdiept. Bovendien is ten oosten van de oorspronkelijke loop een nieuw kanaal gegraven dat vanaf de Gastelse Heide via een wijde bocht om het  Soerendonkse Goor bij Leenderstrijp in de Oude Strijper Aa uitmondt. Sinds 2021 heeft het hele gebied bovenstrooms van Leenderstrijp de bestemming natuur. Je kunt er wandelen langs weiden, bosjes, moerasjes en uitgestrekte heiden en bossen.

Wandelroute

Een rondwandeling van 11 km vanaf bushalte Jansborg in Leende leidt je langs de beek tot aan de Strijperheg en voert je door het Leenderbos terug. De route track is te downloaden op Wikiloc. De audiowandeltour is te beluistreren op de IZI travel app. Scan de QR code om de tour te starten.

Bereikbaarheid

Bushalte Jansborg, Leende is met bus 11 te bereiken vanuit stations Eindhoven, Maarheeze en Weert.

Voorzieningen

In Leenderstrijp zijn een café en een coöperatieve dorpswinkel. Van de twee campings is de Zandberg de fraaiste. Via www.dorpswoning.nl zijn meerdere vakantiewoningen in het dorp te huur Willem

Meer weten

Iven & Teo van Gerwen 1974 Lind, dè plats: natuur en landschap van Leende, een Oost-Brabants dorp. In veel bibliotheken nog steeds te leen.

Strijper Aa op oude kaarten 1950 - 2011