Overslaan en naar de inhoud gaan

Spanje

Wandelpodcast over La Palma na de vulkaanuitbarsting

Bergen Magazine en Wandelmagazine publiceren regelmatig wandelpodcasts waarin wandelaars vertellen over hun tochten. In deze podcast Ginngen de makerstijdens de Fiets en Wandelbeurs 2023 in gesprek met inspirerende gasten en het publiek. Ze praten over hun passies, werk en persoonlijke ontwikkeling. Of je een fervent wandelaar bent of gewoon nieuwsgierig naar de verhalen achter de mensen, deze podcast is voor jou. Luister mee en laat je inspireren door de verhalen die we onderweg verzamelen.

La Palma: wandelen na de vulkaanuitbarsting

De laatste drie maanden van 2021 teisterde de grootste vulkaanuitbarsting sinds mensenheugenis het Canarisch eiland La Palma. Wandelmagazine nam poolshoogte en ontdekte dat het uitgestrekte wandelnetwerk vrijwel ongeschonden is.

Verschenen in Wandelmagazine 2023-2

Terres d'Ebre: Zwarte vlaggen en omstreden gedenkstenen

 

Betoverd mooi is de Ebrodelta met zijn groene waas van jonge rijstplantjes, zwarte ibissen en witte reigers. In het achterland stroomt de rivier door de ruige bergen van Parc Natural des Prats. Verscholen in een vallei ligt een ontroerend monumentje voor de gevallen kameraden van de internationale brigade uit de Spaanse burgeroorlog.

Extremadura: Op zoek naar het zwarte varken

Wandelen in het lege land van Extremadura betekent lopen tussen de stokoude steen- en kurkeiken van de dehesa, venijnige zaden in je sokken en boven je hoofd zwierende ooievaars en wouwen. Zomers is het zo heet, dan doen ze er aan sterrenwandelen. De rest van het jaar is het overdag prima om in de buitenlucht op pad te gaan.

Wandelroutes Terres de Ebre Catalonië

De Ebro, de langste rivier van het Iberisch Schiereiland, mondt 150 km ten zuiden van Barcelona uit in de Middellandse Zee. De delta is vlak met rijstvelden en moerassen. Het achterland bestaat uit bergruggen, zoals Serra de Pandols, en een hoogvlakte Tierra Alta.

Wandelen

Wandelen in Extremadura

Extemadura is een fijne wandelregio met lange afstandsroutes en fraaie dagwandelingen. Mijd in de zomer de dag en ga sterrenwandelen.

Wandelen langs de aquaducten van Romeins Mérida

Mérida was de belangrijke Romeinse stad in de Spaanse regio Extremadura. Dat is goed is af te lezen aan de vele goed bewaarde gebouwen, die heel wat bezoekers trekken. Ik zocht de rust en wandelde langs de sporen van het Romeinse watervoorzieningsysteem waaronder drie aquaducten die me naar stuwmeren en bronnen buiten de stad leiden.

De tranen van Muley Hacen

La Alhama de Granada is een rustige badplaats op zo’n zestig kilometer van de stad Granada. De heilzame bronnen waren al populair bij de Romeinen. Later dompelden de Arabieren zich in het warme water. Het deed Muley Hacen, de een na laatste moslimkoning van Granada, veel verdriet toen Los Reyes catolicos zijn favoriete badplaats in 1482 veroverden. Anders dan de moskeeën, die onder de kerken verdwenen, is het Moorse bad buiten de stad nog steeds te bezoeken in het moderne kuuroord.