Polen
Marchandel en de Poolse nachtegaal
Gdansk met zijn trapgevels en het omliggende polderland doen denken aan Holland. Mennonieten, 16de eeuwse godsdienstvluchtelingen uit de Lage Landen, verfraaiden de havenstad en legden het zompige land van de Weichseldelta droog.
Meer foto's
Verschenen in Wandelmagazine Op Lemen Voeten 2017-4
Bekroond met de Friends of Poland Award 2018
Peddelen door Amsterdam aan de Weichsel
Trapgevels, bakstenen en een heuse watervesting verwijzen naar de nauwe band tussen Gdansk en de Lage Landen. De Poolse stad is, net als Amsterdam, het mooist vanaf het water.
meer foto's
Verschenen in Trouw 6 mei 2017
Bekroond met Friends of Poland Award 2018
Wandelroutes & achtergrondinformatie Weichseldelta
Wij wandelden door Poolse polders in de Weichseldelta over rustige wegen, paden en dijken langs verschillende Mennonietenkerkhofen. Gdansk is een goed startpunt.
Hollandse landschappen in Polen
Van Veen suggereert met zijn kaart van Nederlandse ontginningsaktiviteiten uit 1950 dat uitgestrekte delen van Polen door Nederlanders zijn ontgonnen. Het gaat om twee typen gebieden, benedenlopen van grote rivieren en veenmoerassen. Deze gebieden zijn ontgonnen vanaf het begin van de 10de eeuw tot in het begin van de 19de eeuw. Het stadje Paslek is in 1297 gesticht is door Hollanders en werd ook wel Pruisisch-Holland genoemd. Deze oude ontginningen zijn het resultaat van de trek van Hollanders naar het Oosten in de Late Middeleeuwen.
Wederdopers aan de Weichsel
Op zoek naar het Hollandse landschap in de uitgestrekte Poolse Weichseldelta vind ik eindelijk, na dagen lopen, op het kerkhof van Stogi Malborski graven met Hollandse namen. In het begin van de zestiende eeuw werden Mennonieten, de eerste hervormingsbeweging in de Nederlanden, verbeten vervolgd. Ze vluchtten onder meer naar de drassige Weichseldelta. Daar waren deze kundige bedijkers graag geziene gasten en konden onder Pools gezag bijna 250 jaar zichzelf blijven. Ze spraken Nederlands en drukten een Hollandse Bijbel. Duits gezag vaagde deze subcultuur geleidelijk weg.