Duitsland

Ooievaar, zweefvliegtuig, raket

In Usedom stromen de rivieren Oder en Peene door uitgestrekte moerassen en breken door een strandwal begroeid met beukenbossen naar de Oostzee. Nu heerst er een weldadige rust, maar in WOII werd er met man en macht gewerkt aan de ontwikkeling van het Vergeltungswaffe Zwei.

Verschenen in Wandelmagazine 2022-3

Friesland aan de andere kant van de Eems

Het Groot-Frieslandpad, Nederlands wandelpad van 2016, loopt gewoon door bij onze oosterburen. Wandelmagazine liep het meest noordelijke stuk van dit Oostfrieslandpad van Aurich over het wad naar het ‘Fairtrade-eiland’ Langeoog. En ontdekte in Emden de bijzondere band van het gebied met onze Republiek.

Gepubliceerd in Wandelmagazine 2017-2     Foto's

Gezielte Landschaftsgestaltungen

Waar de rivieren Elbe en Mulde samenvloeien liggen twee Werelderfgoederen die ieder een breuk in de cultuurgeschiedenis markeren. De natuurlijke vormen van het uitgestrekte Gartenreich braken met de traditie van de geometrische baroktuinen. Bijna honderdvijftig jaar later brachten de Bauhaus-architecten de strakke lijn weer terug naar de stad Dessau. OLV wandelde langs gebouwen in een groene stad en door uitgestrekte parken vol gebouwen daarbuiten.

Verschenen in: Op Lemen Voeten 15-3
Foto's

De bergen van Berlijn

Ooit was Berlijn zo plat als een Hollandse stad maar nu telt het negen Trűmmerbergen, gemaakt van puin uit de Tweede Wereldoorlog. Puinbergen waar het verrassend levendig is. Vanaf de hoogste, de Teufelsberg, heb je een fantastisch uitzicht over de stad.

Bruno Taut, de toekan onder de modernisten

 Sinds 2008 zijn zes Berlijnse woonwijken Werelderfgoed. Bruno Taut, de belangrijkste ontwerper van deze modernistische wijken, doopte zijn huizen in bonte kleuren. Toekans zijn het in vergelijking met de witte creaties van andere modernisten zoals Walter Gropius en onze Gerrit Rietveld.

Meer foto's

Wandelroute & achtergronden Neuholland

Algemeen
Het Hollanderbruch, het dorpje Neuholland en Oranienburg liggen ten nooden van Berlijn

Wandelroute
Wandeling van 19 km vanaf station Oranienburg via standbeeld van Louise-Henriette naar Neuholland. Vanuit Neuholland met de bus terug naar Oranienburg (niet in het weekend)
Download routebeschrijving met kaarten onderaan deze pagina

Bereikbaarheid
Oranienburg is goed met de trein bereikbaar vanuit het centrum van Berlijn (S1, eindstation Oranienburg).