Overslaan en naar de inhoud gaan

Lopen langs linies, loopgraven en littekens

waterlinies

Lopen langs linies, loopgraven & lidtekens

Al wandelend kom je ze overal tegen sporen van oorlogsgeweld of pogingen om je er tegen te verweren. In de vorige eeuw probeerden we ze te vergeten met de gruwelen van de laatste oorlog in West Europa vers in het geheugen. De bunkers van de Atlantikwall werden met veel moeite afgebroken, bos overwoekerde de ooit kale forten van de waterlinie. Vanaf 1990 veranderde in Nederland het perspectief: de term militair erfgoed werd gemunt, bunkermusea schoten als paddenstoelen uit de grond en bijna elk fort wordt uitgebaat als toeristische hot spot.

Terecht topgeheim, die IJssellinie

Bij Olst lopen we langs een rustig stromende IJssel en over lommerrijke landgoederen. Het rivierwater blijft braaf tussen de kribben. Om de toren van havezathe De Haere is al geen eeuwen meer gevochten. Hoe anders was het daar geweest als de Russen tijdens de Koude Oorlog ons land hadden aangevallen.

Verschenen in Wandelmagazine 24-1

Ooievaar, zweefvliegtuig, raket

In Usedom stromen de rivieren Oder en Peene door uitgestrekte moerassen en breken door een strandwal begroeid met beukenbossen naar de Oostzee. Nu heerst er een weldadige rust, maar in WOII werd er met man en macht gewerkt aan de ontwikkeling van het Vergeltungswaffe Zwei.

Verschenen in Wandelmagazine 2022-3

Waterlinies

Een waterlinie is een verdedigingslinie waarin het onderwater zetten van land een cruciale rol speelt. 

Kogelvanger, druipkokers en het Straatje van Vermeer

Over water kun je niet lopen; dat kan alleen Jezus. Dus verschansten de Hollanders zich achter het water. De Nieuwe Hollandse Waterlinie uit de 19de eeuw, met zijn indrukwekkende forten en inundatiewerken ligt er prachtig bij. Het vernieuwde Waterliniepad voert je over linie- en rivierdijken langs de Vecht, de Lek en de Waal.

Verschenen in Wandelmagazine 2020-1        Meer beeld

Britse bommen op Bezuidenhout

Vijfenzeventig jaar geleden vielen Britse bommen op Den Haag. Niet op Duitse raketten in het Haagse Bos, maar op de naast gelegen woonwijk Bezuidenhout. De wijkbewoners organiseren jaarlijks een herdenking. Voor de wandelaar die meer willen weten, hebben zij uitstekend gedocumenteerde wandelroutes uitgezet.

Verschenen: Wandelmagazine 2020-1       Meer beeldmateriaal

Terres d'Ebre: Zwarte vlaggen en omstreden gedenkstenen

 

Betoverd mooi is de Ebrodelta met zijn groene waas van jonge rijstplantjes, zwarte ibissen en witte reigers. In het achterland stroomt de rivier door de ruige bergen van Parc Natural des Prats. Verscholen in een vallei ligt een ontroerend monumentje voor de gevallen kameraden van de internationale brigade uit de Spaanse burgeroorlog.

Wandelen in Lviv Oekraïne - Open stad zonder geheugen

Aan het begin van de twintigste eeuw was Lemberg, nu Lviv, een van de belangrijkste steden van de Donaumonarchie. En toen raasde de hele Europese geschiedenis van de afgelopen eeuw over de stad. De grens verschoof maar liefst negen keer. Daarbij verloor de stad vrijwel haar gehele bevolking. De barok- en jugendstilgebouwen bleven als bij wonder gespaard en vormen nu een fraai decor voor een bruisend en opwindend stadsleven. Wandelmagazine volgde de multiculturele sporen in Lemberg- Lwów -Lvov - Lviv.

Verschenen in Wandelmagazine 2020-1

IJzeren paden langs het Witte Front

Bijna tweeënhalf jaar lag het front van de Eerste Wereldoorlog in Noord-Italië net zo vast als in Noord-Frankrijk of Vlaanderen. In het westen vochten de soldaten in de modder, hier bevroren bergjagers in de overvloedige sneeuw. Wandelmagazine verkende enkele tochten langs loopgraven op 2000 meter hoogte in de Dolomieten.

Verliefd op Finse forteneilanden

Hou je van  verstilde stukjes land in zee? Ga naar de scherenkust in Zuid-Finland. Als je alle rotspunten meerekent, kom je misschien wel in de buurt van de honderdduizend. Sommige eilandjes staan onder militair gezag, verboden land met een grote aantrekkingkracht. Stap voor stap trekken de militairen zich terug uit hun geheime gebiedjes.

Verschenen in Wandelmagazine 2018-3

Meer foto's