Litouwse natuur met een Hollandse gevoel

foto
Markering Baltisch Kustpad

Het Baltische Kustpad in Zuidwest-Litouwen is een aanrader voor de avontuurlijke wandelaar die van uitgestrekte natuurgebieden houdt. Wandelmagazine verkende een deel van het pad dat het afgelopen jaar volledig is gemarkeerd en gedocumenteerd. We kozen voor twee natuurparken in het uiterste zuidwesten: Nemuno Regional Park en het Koerse Strandwal Nationaal Park.

De afgelopen week liep ik 85 kilometer over het goed gemarkeerde Baltische Kustpad. Ik begon op Rusne eiland midden in de uitgestrekte natuur van Nemunas delta en eindigde in het kleurrijke dorpje Pervalka op de Koerse Schoorwal. Ik was graag verder doorgelopen, naar Riga bijvoorbeeld, maar de tijd ontbrak.

Voor Nederlanders oogt het landschap vertrouwd met brede rivieren die traag door oneindig laagland stromen, de blonde toppen der duinen en een Waddenzee, zij het zonder getij. Dus waarom zou je juist in dit deel van Litouwen gaan wandelen? Nou, je gaat er terug naar vroeger tijden met graslanden vol echte koekoeksbloemen en overal veldleeuweriken om je heen, rietvelden die “karekarekiet-kiet” naar je roepen, gegarandeerd een zeearend per dag en een goeie kans op een eland.

Wat Litouwen toevoegt zijn schitterende dorpjes vol schattige houten huizen zoals Nida en Rusne, unieke actieve duinen die de het water van de Koerse Haf in "lopen" en genoeg gezellige cafés en restaurants waar je heerlijke koude bietensoep kunt eten.  Dat je op twee plekken de Russische grenswacht van de enclave Kaliningrad bijna in de ogen kan kijken vond ik bijzonder in deze gespannen tijden. Dat het Litouwse leger op alles is voorbereid, bleek toen ik samen met natuurgids Boris een eland ging spotten. Bingo dankszij de  nachtkijker die hij kreeg als verkenner in het vrijwilligersleger.

Binnenkort meer op wandelmagazine.nu en volgende jaar in het tijdschrift Wandelmagazine.

 

Wandelwijzer

In het zuidwesten van Litouwen liggen twee natuurparken die de delta van de rivier de Nemunas of Memel en de Koerse Schoorwal en Haf omvatten. Een afwisseling van hoogvenen, polders, moerassen, rivieren, duinen en strand met schitterende dorpjes zoals Rusné en Nida.

Wandelen

He Baltische Kustpad is een onderdeel van de Europese kustwandelweg E9 van de zuidwestpunt van Portugal naar Tallin in Estland. Het traject in Litouwen en het zuidelijk deel van Letland is recentelijk vernieuwd, bewegwijzerd en gedocumenteerd. Alle informatie, inclusief horeca, overnachtingsmogelijkheden en bereikbaarheid is te vinden op www.baltictrails.eu Wij liepen de etappes 69, 70, 71 en 64 van Rusné naar Pervalka, Een pontje van Venté naar Nida maakt de oversteek van het Koerse Haf mogelijk. Vaartijden en reserveringen op www.ventaine.lt Buiten het hoogseizoen is het zaak om je goed te oriënteren op voorzieningen rond Veinte.

Natuurgids

Boris Belchev neemt je mee op vogel- en elandenjacht alcedowildlife.com

Meer weten?

Nationaal Park Koerse Strandwal