Overslaan en naar de inhoud gaan

Audiotour Wonen op water rondom het IJ

foto
Oude Houthavens met Pontsteiger
Paragraaf

Rond het IJ, tegenwoordig het Blauwe Plein van Amsterdam, lopen we langs plekken waar op het water gewoond en gewerkt wordt: de Houthavens, Schoonschip, de Ceuvel en nog veel meer.

Lang stonden Noord en de rest van Amsterdam met de ruggen naar elkaar, met het water van het IJ als natuurlijke barrière. Maar tijden veranderden. Het Centraal Station opende zich naar het IJ en geheimzinnige gebieden op de noordelijke oever met bordjes ‘verboden toegaan voor onbevoegden’, zoals het Shell-terrein en scheepswerf NDSM, gingen open voor publiek. Sommige enthousiastelingen noemen het IJ ‘Het Blauwe Plein van Amsterdam’, geen water dat scheidt, maar verbindt. Rondom is het goed wonen en werken op ark of schip. We lopen onder meer door Schoonschip een duurzaam drijvend woonwijkje, de Houthavens waar geen boomstam meer dobbert en een haven met woonboten op het droge: de Ceuvel.

De tocht van 9 km begint in bij de aanlegsteiger van de pont op het NDSM-terrein en eindigt bij de Pontsteiger in de Houthavens.

De teksten zijn ingesproken door Herman Geertsema en Hans Farjon. De geluidsopnamen zijn van Paul Janszen.

foto
Image
QR code Wonen Water
Tags
onderwerp