Wandelroute & achtergrondinformatie Beemster

Algemeen
Droogmakerij de Beemster ligt ten noordwesten van Purmerend. De ringdijk biedt de beste wandelmogelijkheden. Grotendeels over rustig asfalt.

Wandelroute (te downloaden onder aan deze pagina)
De beide dagwandelingen zijn te combineren tot een tweedaagse tocht. De tocht van Midden-Beemster naar De Rijp (22 km) voert door de Beemster, langs de noordwestelijke ringdijk en door de Eilandspolder. De wandeling van De Rijp naar Purmerend (15 km) volgt het zuidwestelijke deel van de Ringdijk langs de forten van de Stelling van Amsterdam.
Bereikbaarheid
Midden-Beemster, Schermerhorn en De Rijp zijn goed per bus te bereiken vanaf stations Purmerend en Alkmaar (zie www.ov9292.nl ).
Horeca in Midden-Beemster, Oudendijk, Schermerhorn, De Rijp, Spijkerboor en Purmerend.
Overnachten is mogelijk in hotels in De Rijp en de camping in Graft.

Bezienswaardigheden
In Midden-Beemster is een bezoek aan het Infocentrum Beemster, het Museum Westerheem en het Museum Betje Wolff mogelijk. Bij Schermerhorn ligt een molengang van de Schermer waarvan een molen te bezichtigen is. In De Rijp is een bezoek aan Museum In het Houten Huis aan te bevelen. Rondleidingen zijn mogelijk in Fort Spijkerboor. Te reserveren via www.natuurmonumenten.nl

Meer informatie
Topografische kaart 1:25.000 bladen 19 D,E en G
Website bezoekerscentrum Beemster
Veel historische feiten over de Beemster (molens, landgoederen)
Landgoederen in Zuidoost Beemster
Alles over de Stelling van Amsterdam

W. Reh, C. Steenbergen en D. Aten. 2005. Zee van Land; De droogmakerij als atlas van de Hollandse landschapsarchitectuur. Amsterdam.
Hans Renes 1998. Droogmakerij de Beemster. In:  Landschappen van wereldformaat. Historisch geografisch Tijdschrift 98.3