Wandelen langs Sentier des Terrils GR 412

De zeer afwisselende Belgische GR 412, le Sentier des Terrils, verbindt Bernissart op de Franse grens met Blegny Mine even ten zuiden van Maastricht. Totale lengte 280 kilometer. Wij wandelden over delen van het traject, namelijk:

  • Van station Sant Ghislain naar de stad Mons langs Werelderfgoed Le Grand Hornu en de verlaten mijnen bij Flenu.
  • Van station Thieu naar station La Louviere-Zuid langs de 19de en 20ste eeuwse scheepsliften van het Canal du Centre en Strépy-Thieu en het Werelderfgoed Bois du Luc.
  • In en rond Charleroi wandelden we over Le Boucle Noir en delen van de GR 412 door stadsdelen Marcinelle, Couillet, Trieux en Corvees. We begonnen bij Le Bois de Cazier, de plek van de mijnramp van Marcinelle in Charleroi.
  • Vanuit Luik wandelen we over GR 412 naar werelderfgoed Blegny-Mine. De mijn is als museum toegankelijk.

We schreven er verhalen over in wandeltijdschrift Op Lemen Voeten en in het NRC Handelsblad

Paragraaf

Wandelwijzer

 

Wandelroutes

Wandelgids Topo-Guide dus Sentier des Terrils GR 412 (2021) Hier te bestellen of in de reisboekenwinkels.

Routetrack van station Saint-Ghislain naar Mons over Gr 412 op Wikiloc

Routetrack van station Thieu naar station La Louviere-Zuid over GR 412 op Wikiloc

Een aanrader voor Charleroi is de Zwarte Lus (Boucle Noir) van GR412, een rondwandeling van 23 km vanaf station Charleroi. Route track op Wikiloc PDF met routebeschrijving en kaart op cheminsdesterrils.be. De routetrack van GR 421 rond Charleroi staat op Wikiloc.

Routetrack van GR 412 van naar Blegny-Mine staat op Wikiloc

Voorzieningen
Mons, Charleroi en Luik zijn zeer goed met de trein vanuit Nederland bereikbaar. Daar zijn ook hotels. Langs de route is een rijk aanbod aan cafés. De overal aanwezige bebouwing betekent dat je op veel plaatsen de bus kunt nemen.

Meer informatie

Le Grand Hornu

Scheepsliften in Canal du Centre 

Bois du Luc 

Bois du Cazier

www.charleroiadventure.com

www.blegnymine.be

Zeer informatieve verhalen over Le grand Hornu en de mijnramp van Marcinelle in Jo Tollebeek (hoofdredacteur) 2008. België – een parcours van herinnering (2 delen) Uitgeverij Bert Bakker

Opkomst en verval van de Waalse industrie vanuit de blik van de Vlamingen die er heen trokken. Arm Wallonië, een reis door het beloofde land. Boek van Pascal Verbeken uit 2007 tevens een driedelige documentairereeks

regio