Overslaan en naar de inhoud gaan

Audiotour Over Amsterdamse Schoolbruggen

foto
Lyceumbrug

Langs het Amstelkanaal in Berlage's Plan Zuid rijgen de prachtige bakstenen bruggen van architect Piet Kramer en beeldhouwer Hildo Krop zich aaneen.

Paragraaf

Om wat verder weg te kijken moet je in Amsterdam niet op pleinen zijn, maar op een van haar 1500 bruggen. Deze wandel-audiotour voert je langs het Amstelkanaal van de rivier de Amstel naar het Olympisch Stadion. Bijna alle prachtige bruggen over dit kanaal zijn ontworpen door de Amsterdamse School architect Piet Kramer. Minstens zo belangrijk is het werk van beeldhouwer Hildo Krop. Bijna alle beelden op de Kramerbruggen heeft hij gemaakt.

De bouwkundig tekenaar Piet Kramer, die leefde van 1881 tot 1961, leert het ontwerpen van gebouwen op het bureau van Ed Cuypers. Daar maakte hij kennis met de andere Amsterdamse Schoolarchitecten Michel de Klerk en Joan van der Meij. Het was het begin van een innige samenwerking. De laatste loodsde hem binnen bij de Dienst Publieke Werken van Amsterdam, waar hij in 1917 tot esthetisch adviseur van de afdeling Bruggen werd benoemd. Dat bleef hij tot 1952. Hij  was verantwoordelijk voor het ontwerp van zo’n tweehonderd gebouwde bruggen.

In zijn beginperiode ontwierp hij rijkelijk gedecoreerde bruggen voorzien van  beelden en siersmeedwerk. Heel wat bruggen waren voorzien van brugwachtershuisjes, lantaarns en kiosken. Na de economische crisis van 1929, moest Kramer zijn werk noodgedwongen sterk versoberen.

De audiotour van 8 km start op de Berlagebrug bij het Amstelstation en eindigt een brug bij het Olympisch Stadion.

De teksten zijn ingesproken door Martin Gest en Herman Geertsema. De geluidsopnamen van Paul Janszen.

foto
Image
QR code Amsterdamse Schoolbruggen
Tags
onderwerp